Skip to content

Rika (De Alleskunner)

Als medewerker van De Boem moet je wel een alleskunner zijn. Zo geef je soms advies over een magnetron, verhuis je een bank in de meest onmogelijke situaties of decoreer je een leuke etalage.

Onze vrijwilligster Rika tilt het naar een nog hoger niveau, zij gaf zich op voor het programma van SBS6 ‘De Alleskunner’ en is nog steeds in de race!! Ze zit inmiddels bij de laatste 50 en wie weet haalt ze de finale straks!

‘Wanneer krijg je nou zo’n kans? Zei Rika. Nu je vanwege de lockdown bijna niemand meer kan ontmoeten twijfelde ze geen seconde toen ze de eindelijk de uitnodiging kreeg. ‘Behalve de gezelligheid van een groep mensen om mij heen wilde ik mijzelf vooral uitdagen, kijken hoe ver ik kan komen. Dat ik een sterk persoon ben weet ik eigenlijk wel maar ik heb mijzelf echt beter leren kennen en ik weet nu dat je altijd meer kunt dan je denkt.’

Het leven was voor Rika niet altijd even fijn en positief en ze heeft dan ook hele moeilijke tijden gekend maar die ontwikkeling heeft haar juist tot de sterke vrouw van vandaag gemaakt verteld ze. Zo moest ze ook tijdens de opnames veel verwerken. Iemand uit haar vriendenkring die haar heel dierbaar was kwam te overlijden terwijl zij niet weg mocht uit de gecreëerde bubbel voor de opnames. Die dag was heel moeilijk vertelde Rika maar het gaf haar ook enorm veel kracht en dat gebruikte ze om zich niet ‘uit het veld te laten slaan’.

Maar ook in haar jongere jaren heeft ze al behoorlijk wat meegemaakt, een niet alledaags leven kun je rustig zeggen. Ze heeft er een boek over laten schrijven. Titel; ‘Mam, ik ben een meisje’.

Geboren in Suriname en opgegroeid in Eindhoven, was zij de jongste van de drie zonen van het gezin. Maar Rika heeft zich altijd een meisje gevoeld en ontdekte pas op haar 19e  dat ze transgender is. In de jaren ’90 verhuisde ze naar Amsterdam waar ze zichzelf vond en daar in transitie ging. Alles is redelijk vlot verlopen vertelde Rika, ze had goede contacten in de medische wereld wat het een snelle transitie van ongeveer 3 jaar maakte. Eén van de opdrachten daarvoor was destijds om een jaar vrouwenkleding dragen, nou, dat was natuurlijk helemaal geen probleem! Het was in die tijd dat ze in de zorg werkte en daar haar collega, de vrouw van Frank, éen van onze twee bedrijfsleiders, leerde kennen.

‘Zo ben ik vrijwilliger bij De Boem geworden, ondanks dat ze niet veel tijd heeft komt ze graag werken, ‘ik heb het altijd ervaren als een warm nest, een familie. We werken hier met zo veel verschillende mensen wat maakt dat iedereen een open houding heeft naar elkaar. Er is acceptatie. Ik vind dat nog steeds heel prettig en best bijzonder want dat zie je niet overal.’

Rika is éen van de vele leuke medewerkers die we bij De Boem hebben. Wat maakt haar een Alleskunner? Ze heeft haar verleden, haar ontwikkeling en ervaringen omgezet in een kracht waar ze vandaag de dag alles mee aankan!

Wil je zien hoe ver Rika komt in het programma De Alleskunner? Kijk dan naar SBS6 op de vrijdagavond om 20:30.