Skip to content

Boem praat

In onze twee winkels in Bovenkerk / Amstelveen werken we hard en met plezier, met elkaar en voor elkaar.
We zijn een organisatie zonder winstoogmerk die in een prettige omgeving een goed assortiment voor een kleine prijs willen aanbieden en daarmee een bijdrage doen aan het behoud van onze mooie planeet. 

Dit doen we met ruim 100 medewerkers waarvan een groot gedeelte bestaat uit mensen met afstand tot de arbeidsmarkt en vrijwilligers die graag een handje helpen.

De Boem is tevens een ontmoetingsplek, een opleidingsplek, een bedrijf waar je kunt re-integreren, waar je jezelf kunt zijn, een buurtwinkel of ‘gewoon’ een Kringloop waar je heerlijk kunt ontspannen en ‘rondsnuffelen’. Maar wie zijn ‘we’ nu eigenlijk? In deze rubriek vertellen we meer over onze medewerkers, klanten, partners en iedereen die betrokken is bij De Boem.   

We noemden Johan de Klein al even in de vorige ‘BoemPraat’. Johan werkt het langst bij ons, in oktober dit jaar maar liefst 30 jaar!! Onze verslaggever Joan ging met hem in gesprek.

Johan

Op dit moment werkt Johan aan de boeken. Boeken sorteren en prijzen en dat vindt hij helemaal prima want inmiddels is hij gepensioneerd en mag het best wat rustiger. Johan verteld over oktober 1991, toen hij begon bij de organisatie, toen stond het bedrijf echt in de kinderschoenen en deed hij allerlei klusjes. Van meubels ophalen, PR, folders maken en natuurlijk klanten helpen.

Hij heeft zoveel leidinggevenden gehad maar Ad Jongbloed was de eerste, dat herinnerd hij zich nog goed. Ad was de man die Johan naar De Boem (voorheen De Boemerang), destijds gevestigd aan de Olmenlaan, haalde. Hij zocht naar iemand die al wat langer werkloos wat maar die graag wilde werken en kende Johan vanuit het buurthuis waar hij vrijwilliger was. In die periode was het nog een gesubsidieerde baan en heeft Johan de kans met beide handen aangegrepen. Vroeger studeerde hij Bouwkunde en ook een aantal jaar Nederlandse taal en letterkunde. Hij leest nog altijd graag boeken en zijn andere hobby is drummen.

We hebben sinds die tijd steeds meer stappen gemaakt om te vernieuwen en professioneler te worden, het is nu totaal anders dan hoe het vroeger was. Toen ik begon met werken hebben we zelf de gipsplaten in het pand bevestigd en alles ingericht. Voor het halen van spullen bij mensen huurden we toen een busje, dat deed ik samen met een andere collega. Johan heeft zich altijd 200% ingezet voor zijn en werk en moest wel even slikken toen de subsidie en daarmee ook zijn werk stopte, hij moest toen opnieuw op zoek naar werk. Toch is hij blij dat hij uiteindelijk wel de mogelijkheid heeft gekregen om bij De Boem te blijven werken.

In de winkel kom je echt van alles tegen wat tegelijkertijd laat zien wat voor inwoners er in Amstelveen wonen. Zo heeft Johan al veel ‘stromingen’ gezien. De oude donkerbruine eiken meubeltjes van de senioren en ook de Marokkaanse meubels bijvoorbeeld en nu weer veel uit India.

“Het meest bijzondere was een hele serie meubels uit Zuid Afrika wat kolossaal was en volledig uit hout was gesneden. Een bed, bank stoelen en tafels.”

Lastig vind hij de vele handelaars die hij tegenwoordig ziet, uiteindelijk zijn we er voor de mensen met de kleine beurs. Johan vertelde dat er ooit een mooi meubeltje stond in de stijl van de ‘Amsterdamse School’, een bezoekende handelaar vond het te duur en liet het staan. Even later kreeg hij daar spijt van! Gelukkig hadden een moeder en dochter het inmiddels gekocht, duidelijk met de bedoeling om het op te knappen, ze waren er super blij mee. “Dan ben je als de Boem mijns inziens goed bezig”, aldus Johan.

Iets wat niet verandert is, is de haardracht van Johan. Net als in 1991 is hij nu nog te herkennen aan zijn paardenstaart. We zijn ontzettend blij dat Johan nog steeds bij De Boem werkzaam is en kijken uit om zijn 30ste jaar te vieren in oktober!

We begonnen deze rubriek met Abel Claassen want Abel behoort inmiddels bij het meubilair (wat niet verkocht wordt!) Met al 10 dienstjaren bij De Boem kan hij veel vertellen. Een mooie kans om te vragen hoe lang De Boem eigenlijk al bestaat? Hoe is het begonnen, waar komen we vandaan?

Abel

Abel weet het nog goed, ooit gestudeerd aan de Karthuizer academie en Hogeschool van Holland rolde hij als student in de horecabranche en klom al snel op naar Horeca Manager in het Hilton Amsterdam. Na de vreselijke aanslag van 9/11 ging het niet goed in de hotelbranche en bij Abel kriebelde het al een tijdje om te gaan werken in de richting waar hij destijds voor zijn studie ook had gekozen. Zo is hij in 2004 begonnen bij het welzijnswerk in Amstelveen en vervolgens in 2011 begonnen bij destijds ‘De Boemerang’ aan de Maalderij.

Maar De Boem bestaat al veel langer weet hij van vrijwilliger Johan de Klein (die werkt al 30 jaar bij De Boem!). ‘’In ongeveer 1989/1990 zijn we begonnen in de oude brandweerkazerne aan de Fokkerlaan. Na een tussentijdse verhuizing naar de Olmenlaan zijn we in 2004 op de Maalderij gevestigd.

In 2011 besloot de Gemeente het sociaal cultureel werk anders te organiseren waardoor er geen subsidie meer was voor een aantal takken van de stichting Cardanus waar De Boem destijds onderdeel van was. In 2012 werd de situatie echt noodlijdend maar Abel zou Abel niet zijn als hij daar geen oplossing voor zou vinden en was succesvol op zoek gegaan naar een partner om als kringloopwinkel zelfstandig verder te gaan. Ook gaf hij in 2012 een facelift aan de winkel aan de Maalderij en huurde samen met zijn collega’s een extra ruimte aan de Binderij 25. Op deze manier werden spullen beter gesorteerd en mooier uitgestald.  De Boem heeft vervolgens een flinke groei doorgemaakt en in 2014 verhuisde de locatie op de Binderij 25 naar een groter filiaal op de Binderij 27. De Boem is er altijd geweest voor mensen met enige afstand op de arbeidsmarkt en voor degene met een ‘kleine beurs’. De pijlers die destijds werden neergezet staan vandaag nog steeds; We willen zoveel mogelijk CO2 reduceren, zijn een fijne werkplek voor diegene die wat afstand tot de arbeidsmarkt hebben en wij bieden goede tweedehands spullen aan tegen een kleine prijs!

“We werken met zo veel verschillende mensen, dat is wat werken in de Boem nog steeds heel leuk maakt”

De Boem is inmiddels een begrip met twee mooie winkels in Amstelveen waar mensen zich prettig voelen, of ze er nu als klant zijn of werken. Abel is tevreden en werkt met zijn collega’s hard om in beide filialen een beleving aan te kunnen bieden aan de klanten. “Steeds wat vernieuwing in thema’s of inrichting. Er is oneindig veel te doen en we werken met zo veel verschillende mensen, dat is wat werken in de Boem nog steeds heel leuk maakt”.

Op de foto met oudgediende Johan de Klein, die nog steeds bij De Boem werkt!

Mark

Mark de Beet is een harde werker en ontving dit jaar het speldje, een onderscheiding van AM Match door wie hij al 40 jaar gedetacheerd is. Mark staat vaak aan ‘De Poort’, de plek waar mensen hun goederen afgeven.

Elke maandag, dinsdag woensdag en donderdag is hij bij De Boem aan de Maalderij en dat doet hij al 4 jaar. ’s Ochtends om 9 uur komt hij aan, dan is hij met de fiets en bus vanuit Badhoevedorp naar Bovenkerk gekomen. Mark is in Amstelveen geboren maar woont nu in Badhoevedorp. Hij vind het er prima, lekker rustig.

“Het gekste? Poepluiers”

Ik vraag hem wat eigenlijk het gekste is wat hij ooit is tegen gekomen bij de spullen die hij in ontvangst heeft genomen. ‘Poepluiers’ antwoordde  hij, ‘en bankafschriften, ik begrijp ook niet waarom ze dat niet gewoon in de vuilnisbak gooien’.

Vandaag is het wat rustiger en dat vind Mark ook wel prima want hij had niet zo goed geslapen en was daardoor een beetje moe. De drukte die er soms is, dat hoeft van Mark niet zo maar hij vind het vooral gezellig bij De Boem en kan het met iedereen wel vinden. Af en toe pest hij voor de grap de dames die de kleding sorteren en dat krijgt hij dan natuurlijk ook terug, Dat maakt het een vrolijke boel, ík hou van vrolijkheid en ben liever niet chagrijnig ’ verteld hij.

‘Als het slecht weer is ben ik blij dat ik binnen sta’ zegt Mark. Voordat hij bij De Boem kwam werken werkte bij de plantsoenendienst en stond hij met weer en wind buiten. ‘Nu kan ik als het regent binnen werken en wanneer het zonnetje schijnt sta ik lekker buiten aan de poort.’

Heel soms gaat Mark naar het andere filiaal aan de Binderij, even een bakje koffie doen als Leo  er  is, dat is ook gezellig en dan ziet hij zijn collega’s aan de kant van de straat ook nog eens. Maar het liefst is hij toch aan de poort bij de De Boem aan de Maalderij.

In zijn vrije tijd gaat hij graag een stukje fietsen, bezoekt hij zijn moeder in Amstelveen of maakt hij een reis met de trein. ‘Ik ben bijna overal in Nederland wel al geweest! Op mijn vraag of hij wel eens lekker in de tuin zit antwoordde Mark een beetje schuldig ‘Ja maar ik moet het eigenlijk wel nog op orde brengen’.  Ach ja, nog heel even en dan heeft Mark daar wel tijd voor, dan heeft hij een extra dag in de week vrij want dan vieren we bij De Boem namelijk zijn zestigste verjaardag! ‘Ik voel geen verschil met toen ik 50 was hoor’, zegt hij, ‘maar een extra dagje vrij is wel leuk’.

Dat vinden we allemaal wel denk ik!

Mark